Victoria Anna, fondatoarea Clubului Cititoarelor Moderne: „Nimic nu se compară cu lectura înainte de somn.”

Pe Victoria, Fondatoarea Clubul Cititoarelor Moderne nu o poți cunoaște pe deplin dintr-un singur interviu, dar te provoacă  să o cunoști și prin intermediul cărților. Aflați mai jos câte ceva din lumea ei în dialog permanent cu Cartea16708716_1788023074796545_2845665224772598898_nLa ce vîrstă ai inceput să citești?
Cred că de la vârsta preșcolară. Mi-a cumpărat mama prima carte „Povești populare” de la librăria pe care o aveam în sat, se numea Luminița.

Cine ți-a ghidat primii pași în lumea cărților? 
Nu pot spune că-mi stătea cineva în spate și mă ghida, o făceam instictiv, pe unde mai pui că toată casa era plină cu cărțile mamei.

Ce tip de cărți îți place să citești? 
Cele care mă fac să vorbesc despre ele toată viața, dar așa cum despre aceasta poți afla doar după ce le-ai lecturat, așa că citesc multe și foarte diferite una de alta.

În ce momente ale zilei îți place să lecturezi și de ce? 
O fac cu mai mare drag seara, sunt o bufniță și nimic nu se compară cu lectura înainte de somn.

Îți plăcea să citești cărțile din programul școlar?
Poate pentru unii pare straniu, dar, da! Pe atunci încă nu aveam format un gust al lecturii și nici multe nu știam despre lumea cărților, astfel cărțile din programul școlar reprezentau o salvare pentru imaginația mea înfometată.

Cum poate fi promovată lectrura la noi? 
De când am întemeiat clubul am înțeles un lucru: fiecare poate fi inspirat pe diferite căi. Dacă o persoană va fi intrigată cu o poză pe Facebook sau o recenzie, atunci pe altcineva trebuie să-l duci în fața cărților și va simți chemarea lor. O spun din cunoștință de cauză. Cred eu că participând la diferite evenimente literare este cea mai bună cale, altfel nici nu le organizam 😊.

Știm că ești fondatoarea clubului Cititoarele Moderne povestește-ne  ți-a venit ideea, cine te sprijină și care sunt proiectele viitoare? 
Ideea a venit din necesitatea de a discuta cele citite, din dorința de a avea o viață socială mai bogată. Cred că nu este secret că primul și cel mai aprig susținător al meu este soțul. Are nervi de fier, pe bune. Însă după ce v-am cunoscut, am prins la aripi și mă inspiră fiecare membră. Pe viitor plănuiesc mărirea considerabilă a participantelor, multe întâlniri cu scriitori, cât și lansarea propriei cărți 😊.
16406985_1853476888202023_6828444160179545390_n
Cum crezi, clubul cititoarelor moderne are viitor în Republica Moldova?
Are, doar cu condiția că acest car va fi tras în continuare cu răbdare și aspirații. Văd cu ochiul liber cum de la o zi la alta se mărește numărul iubitorilor de lectură din Republica Moldova și mă simt ca peștele în apă-formidabil.

Sugerează-le cititorilor cîteva titluri de cărți?
Nu există o carte care să fie pe placul tuturor. Vreau doar să vă îndemn și sper că nu veți regreta dacă le veți citi:
1. Baudulino de Umberto Eco
2. Winntou de Karl May
3. Toate cărțile lui Guy de Maupassant.

De ce crezi că e important să citim? Putem înlocui o carte cu un film?
Dacă o carte îi poate ține locul unui film, atunci invers nu are cum să fie. Citiți dacă simțiți că mai este loc unde să creșteți, dacă doriți să vă zboare imaginația și să creeze propria lume, în fine, dacă doriți să impresionați pe cineva.

Dragă Victoria, îți mulțumim pentru reportaj și implicare!

Vă îndemnăm stimați cititori să ne spune-ți ce credeți despre autorii menționați în acest interviu sau dacă v-am trezit curiozitatea vă așteptăm în Club!

Autor:Tatiana Galbinean
Foto: Arhiva personală

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s