Trei romane din literatura rusă care ne descriu patologiile umane

Numele lor răsună în literatura universală iar romanele sunt considerate cărţi de căpătâi.
Scriitorii ruși și-au cimentat operele în conștientul întregii omeniri, ce mesaj poartă fiecare scriere este o temă de dispută continuă. Oare visau ei la așa popularitate?
Am ales trei autori și cărțile lor clasate în literatura mondială, pentru a exemplifica actualitatea continuă a acestora.
De ce trebuie să citim clasicii ruși cu o deosebită atenție?
– Găsim cea mai simplă psihanaliză din toată literatura mondială. Natura umană capătă o latură explicită chiar și dacă nu foarte plăcută.
– Simplitatea cu care sunt expuse viciile, fricile și patologiile umane sunt ușor înțelese.
index-element86
Lolita de Vladimir Nabokov
 Din cauza subiectului său extrem de șocant – pasiunea morbida a unui bărbat matur pentru o fetiță de doispre­zece ani –, romanul Lolita a fost respins de editori, fiind publicat în Statele Unite abia după apariția sa în Franța. Aici găsim descrisă cu amănuntul relația mamă-fiică și complexul Oedipus. Apare concurența între mamă și fiică pentru un bărbat străin, fapt pe care copila nici nu-l înțelege.
Poveste a iubirii obsesive și blestemate a lui Humbert Humbert pentru nimfeta Dolores Haze, capodopera lui Vladimir Nabokov a fost, pe rând, carte interzisă, roman scandalos, obiect de cult, pentru a deveni apoi un roman clasic al secolului XX.

Citate:
•Dragostea noastră prematura a avut acea violenţă care adesea distruge vieţile adulţilor.
•Mă ispiteşte însă teribil ideea de a căuta să definesc odată pentru totdeauna magia primejdioasă a nimfetelor.

Părinți copii de I.S. Turgheniev
Romanul este construit în jurul lui Bazarov, un tânăr medic cu idei nihiliste ce atrage noua generație a Rusiei reprezentată prin Arkadi și Sitnikov, dar care totodată șochează și intră în conflict cu vechea generație reprezentată cel mai bine prin Pavel Petrovici Kirsanov. Turgheniev descrie perfect lipsa de comunicare între părinți și copii. Aceasta fiind baza trăirilor personale, o temă mereu actuală. O carte despre convingeri, obiceuri și contradicții, cu un final coerent și plin de sensuri.
Citat:
•Obiceiul de a se lua peste picior, cu un aer de falsă dezinvoltură, constituie întotdeauna semnul unor nemulţumiri ascunse sau al unor bănuieli nemărturisite.
•Moartea e o glumă veche, dar nouă pentru fiecare dintre noi.
Maestrul și Margarita de Mihail Bulgakov
Este un roman despre o vizită a diavolului în Uniunea Sovietică. Mulți critici îl consideră una din cele mai importante opere ale secolului XX.
Moscova anilor 1930, care primeșe vizita Satanei, deghizat ca „profesorul” Woland, un misterios gentilom „magician” de origini misterioase. Alaiul acestuia este alcătuit din Koroviev/Fagotto, motanul Behemoth, asasinul Azazello, Abadonna și vrăjitoarea Hella.
Din povestea de dragoste cu toată tragedia ei, este discutată vast și lipsa de spațiu din locuințele oamenilor în perioada sovietică. Anii tulburi trăiţi în regimul comunist al lui Stalin cu lumea coruptă și păcatele, care stau la baza omenirii.
Romanul a fost adăugat în lucrarea „1001 de Cărți de Citit Într-o Viață” de Peter Boxall

Citate:
•Nu există forţă pe lume în stare să reducă la tăcere o gloată înainte ca ea să fi scuipat tot ce a îngrămădit în vintrele ei, amuţind apoi de bunăvoie.
•Hârtia scrisă arde greu.

Ce alte cărți semnate de scriitorii ruși ne puteți recomanda?
Lectură plăcută!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s