Cristina Doba: „Au fost cazuri când m-a intrigat titlul și am ținut să citesc și povestea din spatele titlului.”

Toate au valoarea din momentul când știi să aprecieți tot ce-ți dăruiește ziua cu noaptea.
Cristina Doba este una din puținele femei, care pot valorifica orice-i stă în preajmă. Fondatoarea Elibraria.eu, soție, mămică și membră a Clubului Cititoarelor Moderne, Cristina ne-a împărtășit cum este lumea ei plină de cărți.

După care carte ai înțeles că lectura este o pasiune pentru tine?
Prima carte care m-a făcut să îndrăgesc lectura a fost  “Contele de Monte Cristo”. Am citit-o într-o vacanță de vară la bunei. .. cred că eram în  clasa a 7.. mai țin minte și acum sentimentul  ăla cand te deplasezi  într-o altă lume și eroii din carte îți devin cei mai buni prieteni sau cei mai mari dușmani.  Așa a fost în cazul meu și al lui Edmund Dantes…  a fost  prietenie de la prima lectură(zâmbește).
fb_img_1478597599728
Cum obișnuiești să citești?
Nu am un ritual anume. Doar nu-mi place să citesc câteva cărți concomitent. Am încercat, dar nu pot. Când citesc, mă cufund în povestea cărții și am nevoie de ceva timp să ies din ea ca să pot începe alta.
Îmi place să citesc când călătoresc.

Ai un plan de lectură sau alegi cărțile după starea zilei?
Cred că aleg carțile după stare, sau mă aleg ele pe mine. Sunt momente  când vreau să citesc ceva anume, dar nu găsesc  parcă  nimic  pe plac. Uneori  însă iau o carte în mâna și știu deja  că o sa îmi placă… sau primesc  recenzii bune despre o carte și vreau să o citesc neapărat. Au fost cazuri când m-a intrigat titlul și am ținut  să citesc  și povestea din spatele titlului.

Cât timp îți ia să citești o carte?
Este individual pentru fiecare  carte…  Au fost cărți pe care le-am citit într-o seară, și cărți pe care le-am citit în câteva  săptămâni, poate chiar o lună.

Cu toții știm că ești fondătoarea Elibraria, n-a știrbit aceasta  din pofta de lectură?
Nu, din pofta pentru lectură, nu, dar a luat din timpul pentru  lectură.
received_1609037709122169
Cum ai ajuns la fondarea unei librării dedicată doar autorilor români și basarabeni?Ideea a apărut  ca  rezultat  al tuturor  cărților pe care le-am citit, dar și din dorința de a fi mai aproape de cărțile care încă urmează a fi  scrise. Elibraria de fapt și-a ales ea singură momentul și modul în care să își facă apariția pe piață. Știam că  avem nevoie de ceva care să fie puțin diferit  de alte librării, și așa a apărut ideea  de a întruni pe rafturile unui singur magazin, cărțile tuturor autorilor  autohtoni. Avem nume de valoare în literatura română și trebuie să le citim și apreciem opera. Dacă nu noi în primul  rând, atunci cine?

Apoi a venit ideea cu împachetările personalizate. Îmi place să cred că Elibraria este mai mult decât un magazin de cărți. Este o afacere pornită din pasiunea pentru lectură  și care are la bază conceptul că o carte a fost și va rămâne cel mai bun cadou.
img_20161129_162859
Recomandă-ne 3 cărți care nu pot lipsi din biblioteca noastră.
Cam complicat să mă limitez doar la trei (zâmbește).
O să vă zic 3 autori, operele cărora, după părera mea ar trebui  sa fie prezente în orice casă:
– Ion Druța
-Marin Preda
-Feodor Dostoievski

Este ușor să transformi pasiunea într-o afacere?
Nu este. Dar atunci când începuturile izvorăsc din dragoste și se fac cu multă dăruire,  lucrurile se mișcă mult mai ușor în direcția dorită. Dacă iți place ceea ce faci, vei găsi  metode  și  inspirație pentru  a reuși , vei  întâlni  și oamenii cei mai  frumoși care să te ajute și  să te susțină. Sigur că sunt și dificultăți, și momente cand nu știi ce și cum să faci, sau  când te întrebi dacă  mai are nevoie și altcineva  în afară de tine  de ceea ce faci, când  ajungi  să te îndoiești  dacă produsul tău ajunge acolo unde vrei  tu, direct în casa și inima clientului. Dar ele trec. Important e să știi de existența lor și să nu te oprești. Să nu le permiți altora să te oprească.  După cum spunea Einstein: „..în momentul în care ne acceptăm limitele, noi mergem dincolo de ele.”

Ai avea niște sfaturi pentru alte cititoare cum să aleagă o carte bună, neștiind ce este in ea?
Cred că fiecare citittor are o metodă a  sa de a alege cărțile, și nu știu cum aș putea să dau sfaturi  într-un ritual atât de personal și individual. Poate după descriere, poate după numele autorului, poate după titlu,  sau poate după mirosul din interiorul cărții…

Foto: Arhivă personală
Autor: 1437045076534220280416 (1)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s