Augustina Șiman: „Mi-am descoperit pasiunea pentru scris descoperindu-mă…”

Augustina Șiman este o tânără scriitoare care la vârsta de doar 25 de ani poate să se mândrească cu pasiunea sa pentru scris prin lansarea câtorva cărți nu doar în format clasic, dar și audio. O tânără scriitoare optimistă care urmează să își lanseze în curând o altă carte : „Despre ea”. Cum a reușit să ajungă femeia de azi și să fie îndrăgită de cititori, vă invit să descoperiți în interviul de mai jos.
16395641_1074010289375696_1606112124_n
Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru scris?
Totul a început la vârsta de 7 ani când am scris prima poezie. M-au atras terminațiile ei, și ceea ce credeam eu, pe atunci, a fi o invenție personală s-a dovedit a fi existentă cu foarte mult timp înainte de nașterea mea și cu mult mai complexă și amplă decât percepția unei copile.
A fost un impuls instinctiv, firesc, profund imprimat în matricea mea, de a-mi înșira stările în cuvinte. Cu anii am găsit tot mai multe cuvinte – care au crescut din poezii de o strofă în poeme lungi și ulterior în texte de câteva foi.
Mi-am descoperit pasiunea pentru scris descoperindu-mă… și scrisul devenea tot mai profund odată cu maturizarea mea.

 Ai un interval al zilei în care obișnuiești să scrii?
De regulă e în mijlocul zilei… Dar pentru a reuși să scriu în mijlocul zilei trebuie să parcurg un întreg ritual. Bunăoară, dacă am scris sâmbătă înseamnă că am avut nevoie ca cel puțin toată vinerea să nu scriu un singur cuvânt – nu doar beletristic, ci și juridic sau științific. Trebuie să am capul limpede și să nu las niciun gând să mă consume. Am nevoie de răgaz și de liniște ca să aud ecourile din mine și ca să le transform în cuvinte.

Totuși, uneori aceste ecouri sunt atât de puternice încât pot să scriu oricând, la 3 dimineața, la 11 noaptea, și oriunde… Nu sunt puține textele din ce-a de-a patra carte, „Despre Ea”, care au fost începute în notițele electronice ale telefonului.

 Ce reprezintă scrisul pentru tine?
O necesitate și mereu un răspuns. O necesitate fiindcă dacă nu scriu o perioadă îndelungată de timp, simt o stare de neliniște, confuzie și profundă tristețe – mereu sunt aceleași simptome ale „neexprimării”… și un răspuns fiindcă întotdeauna încep să scriu dintr-o revoltă, fără a avea o concluzie sau un raționament asupra unei anumite experiențe…

Care sunt condițiile în care scrii? Preferi liniștea sau nu te deranjează nici gălăgia? Trebuie să fie gălăgie pe dinăuntru… și atunci scriu indiferent de ambianță…

 Muzica te ajută să creezi sau îți distrage atenția?
Nu pot să scriu fără muzică. Adesea răscolesc prin playlist-ul meu uriaș ca să găsesc ritmul potrivit. Doar după ce-l găsesc, îmi las degetele ghidate de el, să alerge pe tastieră.16343781_1074010296042362_793014588_nPreferi să apelezi la metoda clasică de a scrie: pixul și foaia sau la cea nouă tastatura calculatorului?
Totul ține de deprindere. Când foloseam doar pixul și foaia îmi părea straniu să trec la tastieră, acum îmi pare mai rapid scrisul la tastieră și cred că mi-ar fi dificil să revin la pix și hârtie. Cert este faptul că urăsc să tapez pe touch screen, fiindcă literalmente nu simt literele cu buricele degetelor.

Ai observat o evoluție în felul tău de a scrie de la debutul tău în literatură la doar 19 ani până în prezent? Care au fost schimbările pe care le-ai identificat?
Prima carte, „Încercări de a trăi sau Prin prisma ochilor albaștri” a fost una de proză care încerca să răspundă la întrebări existențiale și, prin urmare, avea un caracter mult mai grav. Nu știu cum de am îndrăznit la 19 ani să abordez astfel de tematici. Au fost, probabil, de vină lecturile care m-au influențat, autori precum Kant și Arthur Schopenhauer.
Apoi după vârsta de 19 ani am cunoscut o importantă iubire care mi-a dat peste cap toate pornirile mele literare profund filozofice și m-a redirecționat, ușor-ușor, către celelalte creații literare, apărute ulterior. O mare lecție din parcursul meu literar este că nu poți scrie despre lucrurile despre care nu știi. Tu evoluezi și proza ta odată cu tine.

Acum, la 25 de ani, am scris despre importanța reinventării și redefinirii femeii întru lărgirea spectrului ambițiilor pe care le are, fără a nega importanța descoperirii atuurilor și a feminității sale.

Am remarcat că scrierile tale sunt în mare parte despre iubire. Crezi că alt subiect te-ar putea atrage să ni te destăinui sau vei rămâne fidelă Ei?
Cred că ar fi firesc să abordez și alte tematici în scrierile mele. Acest crez mă umple de un mare entuziasm de fiecare dată când vizitez un local abia-deschis sau o țară nouă. Dar în același timp, nu neg faptul că viața poate să îmi dea lecții și prilej de meditație suficient de importante încât să scriu mult mai elocvent despre subiecte pe care le-am abordat deja.

Sunt sigură, în adâncul sufletului, că dacă mi-aș impune anumite tematici sau aș renunța la altele, nu aș mai evolua ca scriitor. Aș rata să fac cunoștință cu o nouă latură a mea.

Care sunt sursele de inspirație ale creațiilor tale?
Sunt de fiecare dată diferite. Dar în cazul cărții „Despre Ea”, precum am menționat în mai multe interviuri, m-a inspirat Mama… tocurile mamei, măsuța ei de toaletă, din lemn masiv de culoarea caramelei, plină cu parfumuri (reflecția ochilor mei, a curiozității printre zecile de sticluțe) și zâmbetul de pe chipul ei când îi povesteam despre faptul că vreau să devin scriitoare când o să cresc mare.

Zecile de femei pe care le-am văzut îmbinând viața de familie și cariera, dându-le exemplu fiicelor lor. Femei care indiferent de cât de înaltă le era funcția, coborau în genunchi către fetițele lor, le sărutau mânuțele și le spuneau că sunt cele mai importante și cele mai scumpe.
M-au inspirat, din păcate, prea multe femei plânse și distruse după sau în timpul unei relații, femei care nu aveau un scop pentru viitor sau cele care niciodată în viață nu au fost duse, de partenerii lor, la teatru – lipsa de interes pentru orice cultivare personală și, mult prea des, de prețuire a propriei lor făpturi. Feminitatea este un rezultat al amplificării, nicidecum al diminuării – prin urmare, m-am revoltat destul de mult încât să încerc să amplific prin cuvinte… prin “Despre Ea”.

E important pentru un scriitor să citească ? Și dacă da, atunci care sunt scriitorii pe care îi adori?
La fel de important precum este pentru un medic să citească ca să poată profesa sau pentru oricare altă meserie din lume. Totul începe din lecturi. În cazul meu, cred că am fost formată, inițial, de I. Kant, A. Schopenhauer, M. Eminescu, iar ulterior am trecut lin spre L. Rebreanu, L. Blaga (autorul meu preferat prin diversitatea creației sale, de la poezii care elogiază femeile până la proza sa filozofică complexă materializată în Trilogia Cunoașterii, Trilogia Culturii, Trilogia Valorilor și Trilogia Cosmologică), M. Eliade, G. G. Marquez, M. Cărtărescu ș.a.

Există vreo diferență între femeia Augustina Șiman și scriitoarea Augustina Șiman? Sunt două femei diferite?
Sunt un scriitor care e femeie. Sunt un scriitor cu ochi albaştri, care are scrise câteva articole ştiinţifice în domeniul dreptului internaţional. Sunt un scriitor care îşi doreşte o carieră academică şi una în domeniul dreptului internaţional şi mereu o să fiu întâi de toate un scriitor, fiindcă asta am fost cu mult înainte ca să-mi aleg o anumită facultate sau un anumit loc de muncă şi fiindcă nu am ales eu această profesie, ci m-a ales ea pe mine.

Am observat că ultima postare de pe blogul tău personal e din 2014. Ai renunțat definitiv la el? Sau planifici să îți reiei activitatea?
Planific neapărat să îmi reiau activitatea pe blog, dar agenda mea arhiîncărcată îmi amână această revenire. Probabil însă o să revin cu o altă pagină de blog care să fie în concordanță cu ultimele rigori ale viziunii mele artistice.

Ești autoarea primei cărți audio din Republica Moldova, intitulată „Parfumul”. De ce ai optat pentru acest format?
În vara anului 2013, când a apărut cartea audio „Parfumul”, am avut ocazia să călătoresc mult, mai ales prin România. Astfel am vizitat librăriile din București, Iaşi, care îţi propun o diversitate de cărţi mult mai mare comparativ cu ceea ce avem la Chişinău, un adevărat paradis! Acolo am descoperit audiobook-urile! Am achiziţionat un audiobook al lui Andrei Pleşu „Despre îngeri”, pentru un prieten. L-am ascultat şi m-am gândit că ar fi ceva nou pentru R. Moldova!
Ideea că literatura ar putea fi atât de accesibilă, că ai putea să asculți o carte în drum spre serviciu, spre casă sau stând pe canapea când eşti prea obosit ca să mai citeşti ceva, mi-a părut genială! Nimeni nu ar mai trebui să se plângă de faptul că nu a mai ţinut o carte în mâini sau că nu a mai citit ceva de luni sau ani de zile!

Reîntoarsă în țară, și deja având cartea scrisă, am hotărât să o transpun în format audio și peste două săptămâni eram deja în studio recitând.16395729_1074010292709029_1705179178_nVa apărea un nou videoclip literar?
Acum o prioritate pentru mine o constituie lansarea cărții „Despre Ea”. Mă dedic în fiecare minut liber acestui gând.

Vis-a-vis de un videoclip literar nou nu zic nu, dar am un nou motto pentru activitatea mea literară, un citat al cărui autor este Andrei Pleșu: „Îngerii zboară fiindcă o iau ușor” – și planific să o iau ușor în toate pornirile și ambițiile mele ca să fiu sigură că le realizez pe toate.

Ce ne poți spune despre noua ta carte „Despre Ea”?
Pentru mine este una dintre cele mai importante cărți pe care le-am scris în tot parcursul meu literar, din cauza complexității sale, a sincerității sale și a multitudinii personajelor feminine implicate. Fiecare din cele 25 de texte și multiple citate are un mesaj și o concluzie aparte, dar toate cheamă femeia la redefinire, la emancipare și la revizuirea viziunii asupra propriului destin.
Culegerea de proză e tipărită într-un număr limitat și este, literalmente, prima care a plăcut unui număr atât de mare de critici literari autohtoni.

geo

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s