Ray Bradbury – Cronici martiene

Neânsemnat este numărul paginilor scrise de un geniu.
Demult n-am citit o carte cu atâta sete. După sinopsis mă așteptam la un SF de zile mari. Însă, cum se întâmplă cel mai des cu cărțile, sinopsisul nu este sugestiv.  

Cronicile martiene este declaratia de dragoste a lui Ray Bradbury pentru o lume pe care nu o poate atinge, dar dupa care poate tanji de departe. El creeaza o imagine tulburatoare a unei planete Marte distruse de colonistii umani si – mult mai inspaimantator – a unei civilizatii martiene ingenuncheate de microbii adusi de om. O poveste – plina de imaginatie, dar profunda si sincera – despre cladirea unei lumi noi.

14600940_1727661254166061_7270920017978296800_n
Avem două civilizații, două planete și instinctul primar de supraviețuire. Băștinașii de pe Marte și oamenii, o rasă ce lasă doar pulbere.

Ray Bradbury a trecut un fir roșu-nisipos prin mozaica cărții, a adunat firmituri de povești despre Marte, le-a presurat cu refererire una la cealaltă în ordine deloc întâmplătoare.
Istoriile ne pun în fața viciilor umane, fricii, dragostei, egoismului, lașității.

„Rachetele veneau că nişte lăcuste, roind şi coborând în petale de fum purpuriu. Iar din rachete alergau oameni cu ciocane în mâini, să preschimbe lumea cea stranie într-o formă familiară ochiului, să înlăture toate ciudăţeniile, ţinând cuie în guri, astfel încât semănau cu nişte carnivore cu dinţi de oţel, scuipându-le în mâinile lor iuţi în timp ce ciocăneau schelele căsuţelor, acopereau cu ţigle acoperişurile, ca să ascundă stelele misterioase, şi potriveau obloane verzi pe care să le coboare nopţile.”

Lista ar fi la nesfarsit. Pe lângă imaginație, lucruri fantastice și tot odată aproape reale, am fost pusă în fața unui tablou sumbru, a rasei umane, descrisă cu exacticitate prin hotărârile sale.
Tunelul are ieșire, iar Bradbory ne amintește depsre aceasta într-o manieră frumoasă. Speranța e sămânță care va naște mereu contradictoriul, dar o va face din cele mai bune intenții.
Asa ca mai multe n-am sa spun. Trebuie sa citesti ca sa simti cine sunt cu adevarat martienii.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s