Irina Paraschiv:”Pentru mine cele mai captivante sunt cărțile cu tematică musulmană.”

Mereu am fost în căutarea cărților bune și de fiecare dată aleg acele cărți din care am ce învăța. Înainte de a o procura o analizez foarte bine și citesc multe recenzii despre ea. De aceea rar citesc un roman despre care nu știu nimic. Pentru mine cartea înseamnă mai puțină relaxare și mai multă studiere și cînd scriu asta mă refer la beletristică. Nu cred că aș putea elucida o anumită lecție din cărțile pe care le-am citit pentru că întotdeauna găsesc în fiecare un răspuns la întrebările care îmi stau în cale. Deci, citesc după dispoziție și necesități la moment. 14877115_1168706596541492_714051371_n

   Cum obișnuiești să citești?
Obișnuiesc să citesc în dependență de starea sufletească pe care o am în acea zi. Nu am un scop oarecare pe care aș vrea să-l ating zilnic. Sunt săptămîni în care lecturez foarte mult, în altele însă nu citesc deloc. Pot citi cartea dintr-o suflare sau o pot abandona pentru cîteva luni sau ani. Niciodată însă nu renunț la o carte pentru totdeauna. Mai devreme sau mai tîrziu revin ca să aflu mesajul autorului către cititorii lui, căci mai mult asta mă interesează.

  Îți preconizezi un buget dedicat cărților?
De obicei am un wish list pe care mereu îl completez și care niciodată nu mai ia sfîrșit din cauza că odată ce am intrat în librarie cu ideea că „azi doar mă uit”, ies de acolo cu minim o carte și deseori nu e ceea ce plănuiam să-mi cumpăr în acea zi. Din această cauză bugetul variază cam întotdeauna.

   În biblioteca ta sun cărți, pe care le-ai cumpărat fiincă avea o copertă seducătoare, însă conținutul te-a dezamăgit?
Eu pun accent pe coperta cărților. Pentru mine are importanță atît culoarea ei, cît și calitatea foilor. Mă strădui mereu să achiziționez varianta copertată. Chiar dacă găsesc cartea dorită, însă este broșată, atunci mă apuc să caut ediția cu scoarța tare. Practic niciodată n-am fost dezamăgită, pentru că după cum am menționat anterior, aleg atent titlurile.

14826352_1168706656541486_864743008_n   

Ce gen de literatură te captivează cel mai mult?
Citesc diferită literatură. Evident că cea artistică mă atrage mai mult decît cea de specialitate. Îmi plac romanele și memoriile. Cînd vorbesc despre captivare, atunci pentru mine cele mai bune în acest sens sunt cărțile cu tematică musulmană. Pot afirma că ele sunt cele mai intrigante pe care le-am citit vreodată. Am deja un număr impunător de astfel de romane în biblioteca mea și încă nu mă opresc să le cumpăr.

 Cum se uită cei apropiați la paiunea ta?
Niciodată nu m-am interesat ce cred rudele sau prietenii mei despre această pasiune. Citesc în voia mea fără a demonstra ceea ce fac. Cînd mă văd însă că vin acasă iarași cu cărți, se uită cam straniu la mine. De aceea am început să le cumpăr pe ascuns.

14875051_1168706789874806_2006522134_n

 Recomandă-ne trei cărți, pe care le vom citi cu sufletul la gură?
1.”Книга судьбы” Паринуш Сание;   2. „Мемуары принцессы” Джин Сэссон;
3. „Maitreyi” Mircea Eliade

 Ești membru al Clubului Cititoarelor Moderne, cum te simți în cadrul întîlnirilor noastre.
În Clubul nostru mă simt confortabil și mereu gata de a discuta tema propusă.

 Ce ai dori să modificăm sau să creem ceva nou pentru a aduna mai multe cititoare?Pentru a păstra tradițiile clubului cred că trebuie să ne întîlnim mai des. Pentru a aduna cît mai multe cititoare, aș zice să facem mai multă reclamă și poate careva concursuri, care să includă tag-uri ca să afle cît mai multă lume de minunatul „Club al Cititoarelor Moderne”. Multă baftă, dragă Victoria!
Mulțumesc pentru interviu.

Sursă foto: Arhivă ăersonală, Zugo.md
Cu drag,
1437045076534220280416 (1)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s