Romanul rupt din realitate și aruncat în sec.XIX. Mont-Oriol de Guy de Maupossant

Autor: Guy de Maupassant
Naționalitate: franceză
Titlu original: Mont-Oriol
An apariție: 1887

De scrierile lui Guy de Maupassant m-am îndrîgostit încă citind-ul pe Bel Ami, însă o fascinația atît de profundă a reușit să-mi trezeasca doar începînd lectura romanului Mont- Oriol.
L-am citit cu sufletul la gură.
Pe GoodReds i-am dat 5*****

Cîteva personaje care ilucidează viciile, dorințele și gîndurile oamenilor. N-am găsit nici un erou perfect sau idealizat de autor, ceea ce m-a cucerit și mai mult.

Banii, puterea, respectul și 13335761_1682952948636892_7428344270277607333_npoziția -pilonii pe care se bazează societatea și tot odată acestea sunt scopurile care l urmăresc eroii noștri, adeasea nu doar cei din cărți.

Realitatea și imperfecțiunea cu care este redată lumea de penița lui Mopassant mă înnebunesc.
Personajele lui sunt atît de obișnuite, de parcă ai impresia că citești despre cineva, care este acum și aici. La fel mi-a plăcut aerul ironic ce se simte subtil și conferă un charm aparte operei.

Dacă în prima jumătate a cărții am făcut cunoștință cu protagoniștii, personajele principale(măcar că sunt de părarea că în acest roman acțiunea nu este centralizată doar pe unu sau două personaje), scopurile și vicleniile lor. Atunci în cea de-a doua parte am fost invadată de o avalanșă cu turnări de situații, noutăți, hotărîri șocante și alte personaje pe cît de meschine pe atît de reale.
În roman sunt surprinse toate dedesubturile afacerilor (goana dupa bani a baronului Andermatt), toate păcatele și moravurile ușoare ale societății franceze venita la băi pentru relaxare și tratarea anumitor afecţiuni.

13307452_1752908044925575_3705976695222018282_nMinuțiozitatea cu care sunt descrise toate trările sufletești-primii fiori ai dragostei, durerea singurătății, ura, sporește înzecit plăcerea lecturii.

Dacă s-o las puțin comparată cu Bel Ami atunci această cartea mi-a plăcut mai mult. Cred eu este mai complexă, mai vie, plin de detalii însuflețite, pe unde mai pui că este prezent și un fruct al dragostei:).

Comoara aceasta am găsit-o la anticariat cu doar 10 lei, pentru mine a fost un șoc extremele dintre prețuri și conținutul cărților în ziua de azi.
Vă recomand lectura acestui roman cu o mare ardoare și sper să primiți plăcerea de care am avut eu parte.
Pînă la următoarea carte!
A voastră 1437045076534220280416 (1)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s