Cum m-am îndrăgostit de simplitate și profunzime. Dama de pică și alte povestiri de A.S.Pușkin

Feodor Dostoievski a mărturisit unui cunoscut de al său:
„Suntem niște pigmei în comparație cu Pușkin. Nu mai există printre noi un asemenea geniu. Ce frumusețe, ce vigoare are fantezia lui! Am recitit de curând Dama de pică. Ce fantezie!… Cu o analiză subtilă el a urmărit toate mișcările lui Hermann, toate chinurile lui, toate speranțele și, în sfârșit, neașteptata și îngrozitoarea lui cădere.”

Din dragostea mea pentru nuvele și proză scurtă am ținut neapărat să citesc și această cartea, o adevărată comoară pentru cititori. Fiecare nuvelă ne transportă în perioada celor întîmplate, crează incontestabila senzație că cele povestite neapărat s-au întîmplat.
Povestiri despre fii nedreptățiți, boieri hapsîni și cruzi, fete naive și frumoase, soldați dedicați patriei, toate se întîmplau în jurul meu, eram participantă și martora la toate.
13092090_1743125355903844_2676010171541123099_nAh! Cîtă plăcere am primit citind această cartea, mă minunează frumusețea și simplitatea limbii. Sunt exeltată de capacitatea autorului de a fi actual chiar și peste sute de ani, el nu este doar actual dar crează impresia că trăiește toate aceste timpuri, chiar și acum. Limbajul cu care se expune este ușor, simplu, fin, dar în același timp…perfect.

„Zicalele sănătoase sunt uimitor de folositoare atunci cînd nu putem născoci altceva mai bun.”
„Două idei fixe nu pot exista laolaltă în mintea omului, așa după cum două corpuri nu pot ocupa același loc în spațiu, în același timp.”

M-am delectat cu istorioarele lui atît de iscusite, am servit cartea ca pe cel mai ales desert din viață, dar tot nu mi-a fost îndeajuns ((. Mi-a trezit o poftă de lup, vreau mai mult și mai mult, vreau să-l cunosc pe Pușkin de la o copertă la alta cu mulțimea lui de personaje.
Limbajul și conținutul lui sățios da, da anume așa, în comparație cu multe alte cărți care de parcă curg ca apa printre degete, acesta se pecetluiește în suflet. Fiecare personaj este la locul lui, fiecare cuvînt are greutate, fiecare morală este spusă în cunoștință de cauză. După ce am finisat de lecturat această cărțulie cu doar 318 pagini, m-am trezit cu senzația de parcă am citit volume mari de sute și mii de pagini.

A voastră1437045076534220280416 (1)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s