Amantul doamnei Chatterley de D.H. Lawrence

”Amantul Doamnei Chatterley” este un roman despre dragostea mistuitoare, despre compromisuri, despre sacrificii și renunțări, despre tiparele sociale care stau în calea unei femei care dorește să cunoască iubirea completă, atât spirituală, cât și carnală.  Iubirea dintre un bărbat și o femeie.
13092034_1740527436163636_4898940414581398713_n
O poveste cu mai multe laturi printre care- și dragostea. O carte care marchează trezirea sexualității în omenire. Cât curaj pentru 1928! Și toate se petrec în Anglia care a numit „Portretul lui Dorian Gray” o carte josnică, și a întemnițat autorul pentru dragoste. Si aici apare romanul lui Lawrence: un zîmbet ironic în fața înaltei societați.
Industrializarea, îndepărtarea omului din sînul naturii, autorul strigă din toți plămînii la oamenii care-și usucă suflete, își cultivă mințile, uită ce-i dragostea și sentimentele vii.

„Când vraja chemării sexuale e în suspensie, aproape orice femeie modernă îşi vede partenerul în această lumină, lumina superiorităţii ei dispreţuitoare. Numai căldura sexuală face ca bărbaţii şi femeile să fie posibili unii pentru ceilalţi. În momentul în care îi reduci la simple individualităţi, la simple afirmări ale egoismului indivizilor moderni, cu toţii văd unii în alţii doar duşmanul.”

Împreună cu Constance înțelegem că trupul precum sufletul are nevoie de iubire, că o căsnicie nu poate fi trainică atît timp cît se bazează doar pe legătura intelectuală și prietenie sufletească. Dragostea carnală pentru viața conjugală este precum sarea în bucătărie-neînlocuită.
Un grad infirm de erotism este abil combinat cu reflecții, gînduri și indignări. Ignorarea naturii, emoțiilor frumoase, sentimentelor necondiționate duce doar la moartea sufletului în carne vie.
„În ziua de azi nimeni nu iubeşte pe nimeni. Toată lumea e prea ocupată să fie îndrăgostită.”

Sincer am setimente contradictorii pentru această carte, impresiile se succed de la pagină la pagina. Uneori am impresia că o înteleg perfect pe Costance, alteori îmi repugnă comportamentul ei. Cu toate acestea este o carte ce trebuie citită.
Am gustat din roman abia după jumătatea cărții, atunci cînd am înțeles că punct culminant nu va fi și am început să mă delectez cu reflecțiile autorului.
Cartea neapărat o vom discuta la o întîlnire în cadrul clubului, cred că la sfrîrsit de mai.
Pentru persoanele care doresc s-o citească în format pe hîrtie, o puteți cumpăra de aici , eu neștiind am procurat-o la un preț mai mare.

A voastră1437045076534220280416 (1)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s