Bel Ami- Guy de Maupassant

Salutare dragi cititoare!!!

Îl am pe Guy de Maupassant în bibliotecă mai bine de jumătate de an, cu cea mai mare rușine recunosc că nu-mi trezea curiozitate.
Și iată că dintr-o discuție cu Irina (membru al Clubului Cititoarelor Moderne) aflu de Bel Ami, o altă operă semnată ce acelaș autor, uimitor, dar iată că mi-a trezit un viu interes.
Am început lectura cu un mare scepticism(eram sigură că nu-mi va plăcea), cauza fiind recenziile citite de alte bloggerițe. Cum se spune “ Vrei să-l faci pe Dumnezeu să rîde, spunei de planurile tale”, cartea m-a prins din prima, m-a captivat maniera autorului de a scrie și cursivitatea acțiunii.
12924428_1733295230220190_5669539273384422083_n

Aflăm de sentimentele personajelor, fără prea multe exagerări și analiză psihologică a omului, pentru mine de multe ori fiind cam obositoare.

Pe prim plan îl avem pe Georges Duroy, un tînăr frumos, deștept și viclean. Făcînd parte din pătura socială joasă, Georges este mistuit de invidie, ură și dorința aprigă să ajungă sus prin orice mijloace.

Firul epic urmărește ascensiunea lui Georges Duroy de la un fost militar, angajat mărunt la compania de cale ferată până la îmbogățire, urmare a unui mariaj din interes. Pentru a ajunge să dea această ultimă lovitură și a se pregăti să devină deputat, Duroy a utilizat lipsit de scrupule foarte multe mijloace și metode imorale. Uimitor, dar metodele lui nu mi-au trezit scărbă sau ciudă pe el ci doar un sentiment de Deja Vu, o realitate a secolului XXI scrisă de un autor ce-a trăit în sec. XIX. Pînă al lua în furcă pe Georges Duroy, le-am cunoscut pe femeile lui, care la sigur nu le putem numi inocente. Pe parcursul romanului se menține un balans între viclenia lui și intersele “nevinovate” ale femeilor ce-l încojoară.
Necătînd la toate, eroul nostru a mers spre visul său, chiar dacă s-a folosit de slăbiciunile unor femei.
Pînă la urmă, oare este el vinovat în naivitatea lor?
Cît despre femei, una practica este Madelaine inițial Forestier, supusă și ea strângerii de avere declară: orice om îndrăgostit e șters din rândul celor vii. Devine nătâng, și nu numai nătâng, dar și periculos…”.

Citate

  •  ”Nu e greu să pari învățat, merge; totul e să nu te lași prins în flagrant delict de ignoranță”
  • ”Conștiința noastră ne ajunge să ne ghidăm în viață. Ar trebui să fie o regulă pentru toată lumea”

Dacă ați făcut cunoștință cu Georges Duroy, ce spuneți?
Victoria Anna

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s