The end house de Agatha Christie

Agatha Christie, autoarea cu cele mai vîndute cărți din lumea întreagă este denumită ,,regina crimei”, romanele ei cuceresc publicul și în ziua de astăzi. Nu am fost o adeptă a romanelor polițiste, considerîndu-le o vreme ,,ceva de la care nu ai ce învăța”, ei bine, citind-o pe Agatha Christie mi-am schimbat viziunea.
Din întîmplare mi-a picat în mîină cartea sa ,,Pericol la End house” și știind că și prietenele mele au fost entuziasmate de carte, m-am decis și eu să o citesc puțin. Dar lectura a devenit cu fiecare propoziție tot mai captivantă (trebuie să recunosc, că autoarea are un farmec în ale scrierii) și devenisem tot mai curioasă să aflu evenimentele ulterioare și cine sînt cele două personaje: Hercule Poirot (care este absolut sigur că-l cunoaște toată lumea și se mîndrește cu asta) și fidelul său însoțitor Arthur Hastings.
Romanul este împregnat cu umor, scene comice, mister și nelipsita ironie a lui H. Poirot, care îl fac pe cititor coparticipant la evenimentele care se desfășoară în roman și se simte și el obligat să rezolve marea enigmă. Probabil unul dintre motivele succesului scriitoarei îl constituie elementul jocului pe care se bazează subiectul, totul pare a fi atît de captivant, încît te sustrage din lumea plictisului, a rutinei.
Personajul central, Hercule Poirot nu este un erou înzestrat cu o frumusețe deosebită sau putere, și deja trecut de vîrsta maturității este totuși cuceritor prin mintea lucidă și felul în care abordează o problemă sau alta. Este foarte atent la detalii și convins că poate rezolva orice caz, răspîndește aceeași stare optimistă și cititorului. Dialogurile dintre el și amicul său Arthur Hastings, în care cei doi se află deseori în contradicție destind atmosfera, conferă ritmicitate operei. (,,-Poirot, mă tot gîndesc”, ,,-Un exercițiu admirabil, prietene.” )
Romanul debutează cu prezentarea celor doi detectivi, ce se află pe coasta din Cornwell, într-o zonă liniștită, departe de aglomerarea orașului. Însă din voia întîmplării, H. Poirot o întîlnește pe atrăgătoarea Nick Buckley și aceasta îi povestește despre viața ei, care a devenit ghinionistă în ultima vreme. Poirot o ascultă din ce în ce mai interesat, Nick însă este convinsă că toate întîmplările ciudate, ce i-au pus viața în pericol nu sînt decît niște accidente. Ea nu se reține mult și fiind în prejma prietenilor, se retrage. Poirot devine neliniștit, crede că pe Nick o paște un pericol real și fiind o biată copilă care trăiește într-o casă veche de pe marginea coastei, crede că este dator să se intereseze mai mult de acest caz și îi face o vizită. De aici evenimentele derulează cu o repeziciune uluitoare, aflăm detalii despre prietenii tinerii, și naratorul schițează cu abilitate portretul psihologic al fiecărui personaj.
În căutarea firului Ariadnei, ni se sugerează că nimic nu este întîmplător, și fiecare microscenă, dialog este plină de sens. Poirot adesea menționează că ,,problema lui Nick este istețimea ei, este prea deșteaptă.” O cheie de descifrare este anume această observare a lui Poirot, dar și afirmarea neașteptată a prietenii sale Frederica, care comentează că ,,Nick este o minciunoasă”. Multiplele întrebări care apar în acest caz, personajele suspecte care au un motiv aparent pentru a se izbăvi de domnișoara Nick, fac din această operă, un veritabil roman polițist.
Dacă personajul Sherlock Holmes, din romanele scriitorului Conan Doyle este ajutat de prietenul său Watson, aici Arthur Hastings este binevenit prin ,,naivitate”, care dacă consideră că cineva este cu totul nevinovat, îl determină pe Hercule Poirot să îl bănuiască și mai mult pe cel implicat, și Hercule afirmă că are nevoie de prietenul său pentru că este foarte creativ și asta îl ajută să gîndească.
Deznodămîntul este spectaculos, totul devine limpede și toate încercările mele de a descifra misterul nu au fost decît a zecea parte din adevărul final. Așadar, recomand cu drag lectura acestei cărți celor care sînt pasionați de ,,puzzle-uri” logice, dar și cei care vor să depășească rutina zilei.

Galbinean Tatiana

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s