„Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija

Auzisem adesea despre „Tema pentru acasă”, însă nu știu cauza de ce nu am fost tentată să o citesc. Pe parcurs am descoperit că foarte mulți oameni țin la această carte. Cred eu că e pentru sinceritatea, suferința și regretul care apar în istoria lui Mihai Ulmu. El este profesor de limba română la liceul din satul Poiana și, odată cu consolidarea regimului stalinist, este condamnat, arestat și deportat în Siberia din motive neîntemeiate sau cel puțin așa ne pare nouă, cititorilor, acum. Peste puțin timp, eleva lui din clasa a douăsprezecea, Maria Răzeșu, pornește în căutarea profesorului său Mihai Ulmu în care era îndrăgostită. În pofida tuturor dificultăților, într-un final ajunge să lucreze spălătoreasă în tabăra iubitului său, însă cele mai mari greutăți abia încep… Cît îi va costa fericirea și cu ce rămîn în final, rămîne să aflați după ce finisați să citiți recenzia.

img_0490

Am citit acest roman dintr-o suflare, căci nu mă lăsau în pace multitudinea momentelor culminante. Ceea ce am remarcat și mi-a plăcut mult este absența descrierilor lungi și obositoare pe care așteptam să le întîlnesc.
Am atras atenția de la începutul procurării acestei cărți faptul ca era menționat pe copertă „Roman” și îndată am mers să caut explicația. Am găsit-o pe aceasta: „Diferenţa dintre cronică şi roman constă în faptul că o cronică descrie evenimentele aşa cum au fost, în timp ce romanul le descrie aşa cum ar fi putut să fie…” Deci, în concluzie, toate descrierile pe care le întîlnim nu sunt altceva decît fructul imaginației autorului. M-am și bucurat apoi pentru aceasta din cauza că am suferit pentru personaje pe parcursul lecturii.
Cu siguranță vă recomand „Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija din mai multe motive:
1. Este opera basarabeanului nostru și susțin ideea că ar trebui să încurajăm talentații autori ai poporului nostru… Și mai ales că descoperim cît talent ascund în sinea lor.
2. Veți face cunoștință cu evenimentele politice din trecul nostru.
3. Veți găsi în ideile expuse de autor oglindirea situației politice actuale de la noi din țară.
4. Se citește ușor.
5. Cred ca îl poate adînc marca chiar și pe cel mai puternic ca și caracter cititor.
Să aveți o lectură frumoasă!
Irina Paraschiv, USMF „N. Testemițanu
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s