„Marea Dragoste” de Ștefan Dumitrescu primul scriitor român propus pentru premiul Nobel.

Azi o să va scriu iarăşi despre o carte a unui autor român. Am făcut în ultimul timp o pasiune să citesc autorii de la noi. Tare mă bucur când termin să citesc cartea şi îmi dau seama că avem cu ce ne mândri. Aşa a fost şi în cazul autorului Ştefan Dumitrescu. Dar cred că era şi de aşteptat, fiind primul scriitor român propus pentru premiul Nobel.
11935742_966396086758800_182653876_o
„Marea dragoste” este cartea care tocmai am finisat-o. Este despre dragoste, despre trădare, despre frumos, despre Dumnezeu, despre pictură, despre mediul în care trăim şi în care facem faţă fiecare cum putem.
Ştefan, protagonistul principal al cărţii este un pictor care a iubit şi a fost trădat de persoană dragă, această căsătorindu-se cu altcineva fără că măcar să-i explice motivele. Încercând să facă faţă durerii care vine după fiecare trădare, dar nereuşind, tânărul sdudent la arte, încearcă să-şi ia viaţă, pentru a fugi de sentimentele şi frustrările ce-l macină din interior.

„Tot în noaptea ceea m-am gândit la sinucidere. Cu o imensă indiferenţă, că şi cum actul acesta n-ar fi avut nici o valoare, n-ar fi avut substanţă, n-ar fi avut importanță.”

Renunţă însă la idee, şi îşi propune să trăiască doar pentru „a vedea ce va fi cu ea, ce va fi cu noi”. Îşi termină studiile şi se mută într-un târg din Moldova, cu intenţia de a fugi de lume şi de ea, de marea dragoste.
Aici va avea loc derularea cam întregii serii de evenimente din roman.

„La repartiţie am ales un târg din Moldova, poate unde aveam în minte imaginea târgurilor moldoveneşti din povestirile lui Sadoveanu.Târguri prăfoase şi sărace, unde lumina decoloră totul, topind formele şi dimensiunile lucrurilor. Târguri unde sufletul meu avea să putrezească şi să se decoloreze asemenea unei bucăţi de stambă.”

Urmează o perioada în care încearcă să să obişnuiască cu locul şi cu oamenii de aici. Pictor fiind, îşi petrece o parte a timpului cutreierând dealurile şi pădurile, pictând şi gândindu-se la ea. Mai târziu când va avea prima expoziţie îşi va da seama că ea, Ileana, dragostea şi dezamăgirea lui, era prezenţa în fiecare tablou.
Încetul cu încetul leagă prietenii şi se acomodează la felul de a fi impus de viaţă de zi cu zi la ţară, în satul moldovenesc. Cunoaşte o altă iubire şi o altă decepţie. Suferă. Pictează. Dar încearcă să meargă mai departe. Este iubit şi susţinut pe tot parcursul cărţii de o fată tânăra şi frumoasă, pe care el o vede însă mai mult în calitate de sora. Are parte de faima unui pictor care promite multe şi după expoziţia de la Bucureşti şi cele din Franţa devine un „artist recunoscut”.
S-ar părea că are tot pentru a fi fericit şi mult mai mult decât au alţii. El însă nu este . Simte că ceva nu e aşa cum trebuie să fie, îl macină multe întrebări la care nu poate găsi răspunsul, şi că este mereu prins între două lumi paralele.

„Întodeauna am fost curios, am vrut să aflu ce este Dincolo, am vrut să cunosc Marele Adevăr.
M-a obsedat acest Mare Adevăr al existenţei. Am fost obsedat de el.
Tot timpul am avut această impresie, că eu mă găsesc în această lume că un trecător înspre marea taină.”

Sfârşitul romanului este unul ….altfel. Sincer, eu am recitit partea finală de vreo 3 ori…şi o s-o mai recitesc, pentru că de fiecare dată simt că îmi scapă ceva, că sunt pe cale să înţeleg care a fost de fapt mesajul cărţii….Încă nu l-am înţeles. E o carte enigmă pentru mine. Nu înţeleg dacă mi-a plăcut sau nu. E scrisă cu foarte multă măiestrie şi te răscoleşte, dar nu pot înţelege dacă e sau nu cartea mea. Dar v-o recomad cu mare drag, că să îmi spuneţi care a fost reacţia voastră.
V-a plăcut?  V-a făcut să va puneţi întrebări? Aţi găsit răspunsurile? V-aţi simţit bine călătorind cu autorul într-o lume creată de el pentru dvs?
Cât de mult va plac provocările? Pentru că cartea asta sigur e o provocare.

Cristina Doba

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s