Recenzie la cartea ” Quo vadis” de Henryk Sienkiewicz

Quo_VadisAceastă carte mi-a căzut la întîmplare. Așa făceam într-un timp cu toate cărțile pînă ce mi-am dezvoltat o intuiție a lecturii, (deja știu cum ar trebui să fie acea carte care să-mi provoace lectura.) E o carte specială, cu o lume a ei plină de profunzime și care te ajută să-ți formezi propriile străduțe ale sufletului, te îndeamnă să crezi și să simți dragostea.

Scrisă în anul 1905, autorul Henryk Sienkiewicz obține premiul Nobel. Este un roman istoric bazat pe jurnalul  Faptele lui Petru, din jurul anului 200.
Acțiunea are loc de pe timpul  împăratului Nero și sînt descrise persecuțiile la care au fost supuși creștinii, căderea Imperiului Roman și lupta oamenilor pentru credință. Principalii protagoniști: Ligia și Marcus Vinicius luptător patrician care se îndrăgostește și decide să-și schimbe religia în numele dragostei fiind botezat chiar de către Sfîntul Petru.
Măiestria autorului este atît de impunătoare încît lectura poate fi definită ca una simplistă și extrem de plăcută. Emoțiile sînt redate la intensitate maximă cititorului și te face să observi esența  lucrurilor.

,,Toate limbile și tainele și toate științele n-au să fie nimic fără iubire, care e mărinimoasă, răbdătoare, care nu face rău, nu dorește onoruri, îndură totul, crede oricui, speră mereu și învinge.”
Acest citat poate fi considerat definiția romanului, cartea fiind în esență oglindirea parcursului uman de la ,,fiară” pînă la devenirea completă a omului. Oamenii pînă la cunoașterea religiei creștine nu apreciau altă frumusețe decît cea a trupului și nici nu bănuiau că ar putea exista și alt fel de frumusețe, și anume cea mai de preț, cea lăuntrică.

,,Plăcerea o simte și plebea, chiar și animalele. Omul adevărat, însă, tocmai prin asta se deosebește de animale. El transformă dragostea într-o artă nobilă și, bucurându-se de ea, e conștient de valoarea ei divină. Astfel, nu-și satisface trupul, ci și sufletul.
Actualitatea cărții este una incontestabilă, probabil pentru că lumea a fost mereu ,,haotică” și posibil așa și va rămîine, noi însă sîntem cei care trăim aici și acum și cartea ne îndeamnă să facem alegerea corectă! (Quo vadis?- Încotro mergi?)

P.S. Cartea a cunoscut mai multe ecranizări, pentru cei care sînt mereu grăbiți.
Lectură și/sau vizionare plăcută!

Galbinean Tatiana

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s