„Unsprezece minute” de Paulo Coelho-nu fugiti de sufletul vostru

Cartea m-a captivat cu prima pagină citită şi mi-a trezit indignare din primele rînduri; cum poate autorul să facă pe cineva prostituată fără că să ne spună motivul???
dsc09524-e1337617631543
Paulo Coelho ne pune faţă în faţă cu protagonista romanului, ne arată durerea şi puterea unei femei născute într-un orăşel micuţ, lipsită de protecţie şi plină de vise.
Maria este o copila a cărei vise de o viaţă mai bună, o dragoste pe vecie o aduc în lumea mare. O lume lipsită de compătimire, care trăieşte şi respiră doar de dragul banilor. Aici ea întîlneşte oameni care o fac să vadă viaţă cu alţi ochi, să înţeleagă ce este dragostea, ce poate face o femeie că ea şi la ce merită să visezi.
hqdefault
Ce simt pentru această carte?
M-a uluit şi m-a fascinat puterea autorului de a ne face complici la viaţă Mariei care de bună voie s-a făcut prostituată. Am simţit toate trăirile şi lamentările acestei femei de 23 de ani, am trăit cu ea fiecare pagină din carte. Am justificat-o atunci cînd ea se căznea pentru drumul ales, am reflectat împreună cu ea și i-am dorit succes cind nu și-l mai dorea.
Dragoste Mariei porneşte încă din copilărie ca una inocenta pentru un băiat şi apoi altul, fata nu obţine reciprocitate și această o face să-şi piardă încrederea în dragoste, închide sufletul la lacata şi lasă corpul în voia banilor.
tumblr_ngtyrpswDt1tl4zp6o1_500
Corpul şi indiferenţă ei pentru ziua de mâine o duc la iubirea vieţii ei, acesta o învaţă să iubească orgasmic cu trup şi suflet, un punct culminant şi puţin neînţeles pentru mine.
Pe parcursul romanului divinitatea se încolăceşte cu păcatul făcînduse într-un delir al Mariei.
Pentru a înţelege o femeie de moravuri uşoare autorul ne pune la dispoziţie agenda personală a acestia. Agenda reprezintă metamorfoza unui suflet fragil şi rătăcit, drumul plin de obstacole care într-un final se renaşte în armonia dintre corp şi suflet.
„Eu nu sunt un corp care are suflet, sunt un suflet care are o parte vizibilă, numită corp. În toate aceste zile, exact invers de cum îmi puteam imagina, sufletul acesta a fost mult mai prezent. Nu-mi spunea nimic, nu mă critica, nu-i era milă de mine: doar mă observa. Azi mi-am dat seama de ce se întâmplă așa: de multă vreme nu mă mai gândesc la ceva numit dragoste. Se pare că ea fuge de mine, ca și când nu ar mai avea nicio importanță și nu s-ar simți bine venită. Dar dacă nu mă voi gândi la dragoste, nu voi fi nimic.”
Este o lectură fără multe ascunzișuri, și cu un plusul de originalitate. Se pare că sursa principală de inspirație a romanului „Unsprezece secunde” este manuscrisul lăsat de o prostituată Sonia la recepția hotelului unde Coelho se cazase.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s