RECENZIE la romanul “Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija

“Tema pentru acasă” este creația de excepție, prin care autorul Nicolae Dabija pătrunde adînc în subconștientul cititorului. Acesta construiește o imagine cutremurătoare, împletită din durere și infern, dragoste și sacrificiu.
img_0490
Personajul protagonist, Mihai Ulmu, profesor de limbă și literatură română, se dovedește a fi distins din primele sale apariții. Din momentul în care își asumă vina pentru portretul aruncat al lui Stalin, devine erou, dar în curînd unul pierdut în infernul Siberiei.
vintage-beach-romantic-best-poular-trendy-facebook-cover-for-girl-boyAcolo, în sînul calvarului și nenumăratelor amenințări  cu moartea, se păre că nu trebuie să o mai aștepți, că ea deja a venit și te mistuie în semn de adio. Dar dragostea pentru eleva sa eminentă Maria Răzeșu, s-a dovedit a fi mai puternică. Sentimentele juvenile și inocente ale fetei au împins-o la o faptă negîndită, dar pur sufletească – salvarea iubitului său din închisoare. O dragoste ireală și nesăbuită se născuse între cei doi prizonieri ai destinului. În largul naturii, care se pare că evadaseră împreună cu ei, evadații improvizară o nuntă, clipă care se cerea eternizată.
Best-Covers-for-Facebook-Timeline-31
Maria naște un băiat pe care îndrăgostiții îl numesc Mircea. Dar iată că hrăpăreața moarte nu-l cruță și de data asta: Maria Răzeșu, mai concret numele ei din închisoare „B2-033” zace încrustat pe una din mulțimea de  scînduri din cimitirul închisorii. Aveam impresia că trăiesc durerea personajului, și la sincer vorbind, cîteva lacrimi s-au strecurat pe obraji.
autumn-facebook-cover-hd
Într-o poveste de dragoste atît de diabolică, un deznodămînt “fericit” era inevitabil. S-ar părea că chinul prin care trecuse Mihai îi scurge ultimile semne de om și viață. Dar iată că deopotrivă, chinul îi încrustase tărie monumentală și îi dădu putere să-și găsească fiul.

Citind acest roman, mi se pare că am trăit încă o viață… o viață plină de cutremur, dar în care întotdeauna a existat speranța. Autorul a dat dovadă de sensibilitate și a surprins prin relevanța și mesajul profund pe care intenționa să-l transmită.
Printre rînduri, am extras o sumedenie de cuvinte frumoase, pline de adevăr. Dacă le-aș scri pe toate, nu mi-ar ajunge un caiet.

                                                                                                                Irina ENI, studentă UTM

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s